Nederlanders eten teveel zout!

Ruim 85% van Nederlanders eet meer dan de aanbevolen hoeveelheid van 6 gram zout per dag. Dit komt voor het merendeel uit bewerkte voedingsmiddelen als kaas, vlees en brood.
Dit blijkt uit het RIVM-rapport ‘Zoutconsumptie van kinderen en volwassenen in Nederland.’ Het instituut verrichtte het onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Volwassen mannen krijgen dagelijks bijna 10 gram zout (9,9 gram) binnen en vrouwen 7,5 gram. Voor de Nederlandse zoutconsumptie lijkt te gelden: jong geleerd, oud gedaan. Jongetjes consumeren via hun voedsel zo’n 8,3 gram zout en meisjes 6,8 gram.
Het RIVM noemt de uitkomsten van haar studie “zorgwekkend”. Volgens Hans Verhagen, hoofd van het Centrum voor Voeding en Gezondheid bij het RIVM, lopen mensen die langdurig te veel zout consumeren een verhoogd risico op ernstige ziekten en vroegtijdig overlijden. Een hoge zoutconsumptie kan de bloeddruk verhogen, wat de kans op hart- en vaatziekten verhoogd.
Ongeveer een vijfde deel van het zout voegen Nederlanders zelf toe aan hun eten, de rest, bijna 80%, komt van voedingsmiddelen. De grootste bronnen van zout zijn brood (26%), vleesproducten (15%) en kaas (10%).
Bron RIVM.nl