Bruin en wit vet

In ons lichaam zitten twee soorten vetweefsel, wit vet en bruin vet. Het witte vet dient als opslag voor vetten (waar we dik van worden), terwijl het bruine vet zorgt voor het warm houden van je lichaam door de verbranding van vetten en glucose. De naam bruin vet komt door het feit dat er zoveel mitochondriën (energiefabriekjes) in het vet zitten dat het een bruine kleur krijgt.

Bruin vet zorgt voor het verhogen van je metabolisme als het lichaam blootgesteld wordt aan kou. De rillingen in het lichaam komen voornamelijk voor als dit bruine vet actief is. De mitochondriën in het bruine vet verbruiken zoveel vetzuren en glucose dat er heel veel calorieën verbrandt worden. Met andere woorden: de stofwisseling wordt flink versneld.

Er zijn meerdere manieren om bruin vet te ontwikkelen. Dit kun je doen door:

  • Het nemen van een koude douche.
  • Weinig kleren aan in een koude plaats.
  • De verwarming uit zetten.
  • Ga sporten.
  • Pittig eten, eet het stofje capsaïcine uit de spaanse pepers, sambal of tabasco.

In een warme, thermoneutrale omgeving is het bruine vet niet actief (foto links). Tijdens blootstelling aan milde kou vindt actieve warmteproductie plaats in het bruine vet (foto rechts), wat zichtbaar kan worden gemaakt op een PET/CT scan (Bron; Wikipedia).

Omdat het bruine vet calorieën verbrandt, kan het je helpen bij afvallen.
Zorg ervoor dat je voldoende bruin vet ontwikkelt als je wilt afvallen. Je hoeft niet per se kou te lijden om bruin vet te ontwikkelen, sporten helpt ook. Bewegen kan wit vet veranderen in bruin vet. Super, want bruin vet verbrandt calorieën terwijl ons lichaam wit vet alleen maar opslaat.
Bewegen heeft dus niet alleen een positief effect op je spieren, maar ook op je vetsamenstelling. Door training wordt vet bruiner, waardoor het kacheltje steeds beter gaat werken en dus meer energie gaat verbranden.

Conclusie; let op je voeding, vooral de verzadigde vetten en suikers, ga bewegen, iedere dag een uur, en zorg voor wat extra kou!!! Zo maak je van wit….bruin vet!